Zwanevenwandeling

In de zestiende eeuw was een groot deel van dit gebied het jachtterrein van Maria van Hongarije. Destijds was het een moerassig gebied, waar elke winter meer dan 40 hectare onder water stond. In de eerste helft van de twintigste eeuw zorgde de heer Van der Taelen voor de ontwatering van dit gebied en verlegde hij de Rooise loop rondom zijn omvangrijke eigendom.

Het zuidelijke deel van de wandeling biedt uitgestrekte vlaktes, ontwaterd door ruilverkaveling in de vorige eeuw. Vandaag de dag wordt het gebied gekenmerkt door een mix van bossen en residentiële woningen, met een meer landelijk karakter naar het zuiden toe. Elke honderd meter verandert het landschap, met een grote variatie aan groen en open ruimtes.

Kabbelende waterlopen zoals de Thaelemansloop, Koninginneloop en de Rooise loop brengen rust. Onderweg kom je langs religieuze gebouwen zoals de kapel in de Lintbekelaan, de kerk ‘Onbevlekt Hart van Maria Koningin der Wereld’ en de Troostplek van Ferm, die de ingetogen devotie van het leven in de landelijke Kempen weerspiegelen. Een oorlogsmonument herinnert aan de crash van een Wellington Bommenwerper R1184 in de nacht van 10 op 11 juli 1941.

  • Afstand: 9 km
  • Bewegwijzering: knooppunten Kempens Landgoed
  • Knooppunten: 11-10-12-13-15-16-7-9-18-11
  • Vertrek & parking: Stwg. op Mol 159, Kerk Onbevlekt Hart van Maria, Oud-Turnhout

RouteYou

Downloads

Naar top