Zandloperwandeling

Een natuuravontuur door heidevelden, bossen en weilanden

Tijdens deze wandeling loop je in 15 kilometer door een prachtig, afwisselend landschap. Van het unieke natuurgebied Landschap De Liereman, door bossen en uitgestrekte weilanden van De Laks tot het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten.

De route begint in Landschap De Liereman tussen Oud-Turnhout en Arendonk. Hier geniet je van paarse heidevelden, graslanden, vennen en stuifduinen en in het najaar volop ook van paddenstoelen. Onderweg kom je koninkpaarden, schapen en gallowayrunderen tegen en als je geluk hebt zie je ook de zeldzame wulp en de rugstreeppad. Wist je dat Landschap De Liereman een van de grootste en oudste erkende natuurgebieden in Vlaanderen is én het eerste officiële stiltegebied in de Kempen?
Je begint bij het bezoekerscentrum. Via een vlonderpad kom je bij een uitkijktoren, waar je met wat geluk verschillende vogels kunt spotten die rondom de vele vennen leven, zoals ijsvogels, zilverreigers en kleine karekieten. Onderweg zie je ook nog bijenkasten staan. Bijen houden is namelijk een eeuwenoud gebruik op de heide.


Van weiland naar kanaal

Wanneer je richting De Laks loopt, verandert het landschap. Heidevelden maken plaats voor bossen en uitgestrekte weilanden, waar je hier en daar een boerderij met vee tegenkomt. Een deel van de route volgt nu de Weerspreukenroute. Je komt twaalf weerspreuken tegen die een eerbetoon zijn aan de Vlaamse journalist, schrijver en weerspreukenverzamelaar Paul van Zummeren. Ook langs het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, gegraven tussen 1844 en 1875, is het heerlijk wandelen.

Wandel je met kinderen, maak dan bij knooppunt 34 een kleine omweg via het Stoeberpad, een natuurbeleefpad met verschillende speelelementen.

  • Afstand: 15,2 km
  • Bewegwijzering: knooppunten Kempens Landgoed
  • Knooppunten: 35-34-36-37-38-39-54-41-31-42-50-46-45-44-43-32-18-19-71-70-69-34-35. (met hond vervang je knooppunt 38-39-54 door knooppunt 55-53-57-52)
  • Vertrek en parking: Bezoekerscentrum De Liereman, Schuurhovenberg 43, Oud-Turnhout
  • Wandelschoenen aanbevolen.
  • Honden kunnen aangelijnd mee.

RouteYou

Downloads

Naar top